×

Tips voor efficiënter en minder strijken

Strijken kan een tijdrovende en vermoeiende taak zijn, maar het is niet altijd noodzakelijk. Er bestaan handige trucs om kleding glad en kreukvrij te krijgen zonder een strijkijzer te gebruiken. Als u toch wilt strijken, geven we u tips om het minder vaak te doen en het strijkproces te vereenvoudigen.

Minder strijken met onze wasmachine- en droogtips

Schrikt de berg te strijken kleding u af en vreest u een hele dag met het strijkijzer door te brengen? Geen zorgen: hier zijn enkele tips om tijd en energie te besparen.

 

strijken

Wassen

Kies voor een kort wasprogramma op lage temperaturen (30 – 40°C). Controleer altijd het etiket van uw kleding om te zien of dit mogelijk is. Zorg er ook voor dat de trommel niet te snel draait: ga bijvoorbeeld niet boven de 800 toeren per minuut. Dit zorgt ervoor dat kleding minder kreukt. Houd er wel rekening mee dat korte programma’s vlekken minder goed verwijderen of meer energie verbruiken dan bijvoorbeeld het eco-wasprogramma. Als uw kledingstuk een rits of knopen heeft, is het beter om deze te sluiten voordat u het in de wasmachine doet. Ook dit voorkomt kreukels. Haal uw kleding onmiddellijk na het wasprogramma uit de trommel. Dit zorgt ervoor dat de kleding geen tijd krijgt om te kreuken. Als dat niet lukt, kunt u het wasprogramma op een later tijdstip starten, zodat het wel binnen uw schema past. Veel wasmachines hebben tegenwoordig zo’n functie: ‘uitgestelde start’ wordt het dan genoemd.

Voordelen Nadelen
Minder kreukels Mogelijk minder effectieve vlekverwijdering
Energiebesparing Langere droogtijd bij lager toerental
Tijdbesparing Niet geschikt voor alle stoffen

Drogen

Droog uw kleding binnenstebuiten. Dit zorgt ervoor dat de vezels van de stof zich uitrekken. Dit geldt echter niet voor alle stoffen. Houd er ook rekening mee dat wassen op minder dan 800 toeren meer tijd vraagt om uw kleding te laten drogen. Besteed aandacht aan hoe u uw kleding ophangt. Gebruik wasknijpers op strategische plaatsen zoals op de naden van een kledingstuk. Anders zullen de kreukels in de kleding drogen en wordt het zichtbaar waar de wasknijpers hebben gehangen. Behoud ook ruimte tussen de verschillende kledingstukken op het droogrek. Strijk de kledingstukken eventueel glad met uw hand en let op de mouwen. Zodra de kleding droog is, kunt u deze gladstrijken met uw handen. Gebruik hiervoor een tafel en plaats er eventueel zware boeken op. Vouw ze dan netjes op om ze in de kast te plaatsen.

Voordelen Nadelen
Natuurlijk gladstrijken Kan meer tijd kosten
Geen elektriciteit nodig Niet geschikt voor alle kledingstukken
Minder slijtage van kleding Vereist meer handmatige inspanning

Speciale gevallen

Overhemden: Strijk overhemden als ze nog niet helemaal droog zijn. Begin met de kragen en manchetten en ga dan over naar de grote delen. Trek voorzichtig aan de stof. Als u uw overhemden onder een trui draagt, kunt u alleen de kragen, manchetten en zichtbare delen strijken. Hang ze dan op aan een kleerhanger met de knopen dicht. Droog T-shirts en katoenen kleding ook op de kleerhanger zodat ze al vorm krijgen. Broeken hangt u het beste op met wasknijpers aan de onderste zoom, aan de broekspijpen onderaan. Ondergoed, zoals bh’s, kousen, sokken en slipjes hoeven echt niet gestreken te worden. Wollen truien en gebreide jurken kunt u het beste drogen door ze op te rollen in een badhanddoek. Plaats die op een vlakke ondergrond, spreid het goed uit en druk voorzichtig op de handdoek (let goed op de mouwen!). Zodra de handdoek te nat is, kunt u deze vervangen door een droge. Doe dit langzaam en verwijder de kreukels door zachtjes over het kledingstuk te wrijven met uw handpalmen. Op deze manier hoeft u gebreide en wollen kledingstukken niet meer te strijken. Lakens kunt u niet strijken. Droog lakens door ze op te hangen en goed uit te rekken. Vouw ze op zodra ze droog zijn en leg ze in de kast. Zo zijn uw lakens plat als u uw bed opmaakt.

Voordelen Nadelen
Aangepaste methode per kledingstuk Vereist kennis van verschillende technieken
Minder slijtage van delicate stoffen Kan meer tijd kosten voor sommige items
Energiebesparing Niet alle methoden even effectief als strijken

Onze tips om beter te strijken

Vindt u het toch nodig om te strijken? Hier zijn enkele tips om het proces soepeler te laten verlopen.

Voor u begint te strijken:

Gebruik kraanwater: Gebruik altijd het soort water dat de fabrikant aanbeveelt. Tegenwoordig zijn gedemineraliseerd en gedestilleerd water niet altijd nodig. Als u last heeft van veel kalkaanslag, kunt u kraanwater mengen met gedestilleerd water.

  • Terwijl uw strijkijzer aan het opwarmen is, kunt u uw kleding verdelen volgens het materiaal en wat er op het etiket staat. Sommige kledingstukken moeten op een lagere temperatuur gestreken worden. Als u dit niet nauwkeurig volgt, kunt u uw kleding beschadigen.
  • Controleer of het kledingstuk goed gewassen is en er geen vlekken op zijn achtergebleven. Als u toch over de stof zou gaan met uw strijkijzer, dan riskeert u de vlekken in te branden.
Voordelen Nadelen
Efficiënter strijkproces Vereist voorbereiding en sortering
Minder kans op beschadiging Kan meer tijd kosten voor het starten
Optimaal gebruik van strijkijzer Mogelijk extra waterverbruik bij mengen

Tijdens het strijken:

  • Strijk als uw kleding nog wat vochtig is. Dit beschermt uw kleding tegen brandvlekken, voorkomt dat synthetische vezels smelten en voorkomt vlekken.
  • Vermijd ronde bewegingen, u kunt de stof te veel uitrekken.
  • Begin met de moeilijke gedeeltes zoals de kraag en mouwen. Ga pas daarna over naar de grote delen en volg altijd de richting van de stof.
  • Ga nooit over knopen met een heet strijkijzer. Dit kan het metaal vervormen of het plastic doen smelten, afhankelijk van waarvan ze gemaakt zijn.
  • Let op delicate stoffen zoals fluweel en wol. Deze moeten binnenstebuiten en droog worden gestreken. Het is beter om eerst een vochtige doek onder het strijkijzer te plaatsen. Dit geldt ook voor synthetische stoffen en zijde. Bij zijde is het belangrijk om te onthouden dat u niet te veel druk mag uitoefenen en niet te veel bewegingen mag maken.
  • Laat uw kleding afkoelen voordat u ze weer in de kast plaatst.
Voordelen Nadelen
Betere strijkresultaten Vereist meer aandacht en zorg
Minder kans op beschadiging Kan meer tijd kosten voor delicate items
Langere levensduur van kleding Mogelijk extra hulpmiddelen nodig (vochtige doek)

Tot slot

Vergeet uw strijkijzer niet te onderhouden.

  • Laat uw strijkijzer volledig afkoelen en maak het reservoir leeg voordat u het weer opbergt. Als er toch water achterblijft, kan dat kalkaanslag veroorzaken.
  • Maak uw strijkijzer regelmatig schoon om kalkaanslag tegen te gaan. Volg hierbij de instructies van de fabrikant. Witte azijn of een ander kalkaanslagproduct werken perfect.

Voor meer informatie over het onderhoud van uw strijkijzer, kunt u de website van de fabrikant raadplegen of deze externe link bezoeken.

Hoe strijkt u een overhemd en een broek?

Overhemd strijken

Het strijken van een overhemd kan ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om de mouwen of de kraag. Volg deze stappen voor het perfect gladstrijken van de kreukels in uw overhemd:

  1. Begin met de kraag: Strijk eerst de onderkant van de kraag, vouw hem om en strijk dan de bovenkant.
  2. Ga verder met de schouders: Strijk de schouderstukken glad, beginnend vanaf de kraag.
  3. Strijk de manchetten: Open de manchetten en strijk ze aan beide kanten. Sluit ze daarna en strijk de buitenkant nog een keer.
  4. Mouwen: Strijk de mouwen plat, begin bij de schouders en werk naar de manchetten toe.
  5. Voorkant: Strijk de knopenlijst en de voorkant van het overhemd, let op dat u tussen de knopen strijkt.
  6. Achterkant: Strijk tot slot de achterkant van het overhemd glad.
  7. Afwerking: Hang het overhemd meteen op een kleerhanger om nieuwe kreukels te voorkomen.
Voordelen Nadelen
Professionele uitstraling Tijdrovend proces
Langere levensduur van het overhemd Risico op schroeiplekken bij onzorgvuldigheid
Minder kreukels gedurende de dag Vereist oefening voor perfecte resultaten

Broek strijken

Voor een nette broek wilt u natuurlijk dat deze kreukvrij is. Volg deze stappen voor het strijken van een broek met plooi:

  1. Voorbereiding: Keer de broek binnenstebuiten.
  2. Zakken: Begin met het gladstrijken van de zakken en de tailleband.
  3. Pijpen: Vouw de broek zo dat de zijnaden op elkaar liggen. Strijk elke pijp apart, beginnend bij de zoom en werkend naar de tailleband toe.
  4. Plooi: Als u een scherpe vouw wilt, vouw de broek dan zo dat de voor- en achterkant precies op elkaar liggen. Strijk langs de vouwlijn om een scherpe plooi te creëren.
  5. Afwerking: Keer de broek weer naar de goede kant en hang hem op een broekenhanger.

Voor een spijkerbroek gelden iets andere regels:

  1. Wassen: Was de spijkerbroek binnenstebuiten om de kleur te behouden.
  2. Drogen: Hang de spijkerbroek nat op en trek hem in model.
  3. Strijken (indien nodig): Strijk de spijkerbroek op een hoge temperatuur als hij helemaal droog is. Begin bij de zakken en de tailleband, en werk dan naar de pijpen toe.
Voordelen Nadelen
Scherpe vouwen en professionele look Kan de stof verzwakken bij te vaak strijken
Verwijdert hardnekkige kreukels Tijdrovend, vooral voor meerdere broeken
Verbetert de pasvorm van de broek Risico op glanzende plekken bij verkeerde techniek

Hoe strijkt u een rok, blouse of jurk?

Rok strijken

Een rok met plooien (zoals een plissé rok) is misschien minder makkelijk te strijken dan een rok zonder plooien. Volg deze stappen voor het strijken van verschillende soorten rokken: Plooirok:

  1. Controleer het waslabel voor de juiste temperatuur.
  2. Begin met de tailleband en strijk deze glad.
  3. Strijk elke plooi afzonderlijk, beginnend vanaf de tailleband naar de zoom.
  4. Gebruik een lage temperatuur en stoom voor delicate stoffen.

Gewone rok:

  1. Strijk eerst de voering als die aanwezig is.
  2. Begin met de tailleband en werk naar beneden.
  3. Strijk de rok in secties, draai hem telkens een stukje.
  4. Let extra op bij details zoals zakken of versieringen.

 

Voordelen Nadelen
Behoudt de vorm van plooien Tijdrovend, vooral voor plooirokken
Geeft een verzorgde uitstraling Risico op beschadiging bij delicate stoffen
Verlengt de levensduur van de rok Vereist precisie en geduld

Blouse strijken

Voor het strijken van een blouse met korte mouwen, volg deze stappen:

  1. Begin met de kraag: strijk beide zijden en let op de punten.
  2. Strijk de schouderstukken glad.
  3. Doe de mouwen: strijk ze plat, begin bij de schoudernaad.
  4. Strijk de voor- en achterkant, let op bij knopen en knoopsgaten.
  5. Eindig met de zoom en eventuele details.

Voor meer informatie over het strijken van verschillende soorten blouses, kunt u deze externe link raadplegen.

 

Voordelen Nadelen
Professionele en verzorgde look Kan tijdrovend zijn, vooral bij gedetailleerde blouses
Verwijdert hardnekkige kreukels Risico op schroeiplekken bij delicate stoffen
Verbetert de pasvorm van de blouse Vereist aandacht voor details zoals knopen en plooien

Post Comment