Over deze bedrijven ontvingen we de meeste klachten 2024
Over deze ondernemingen ontvingen we de meeste bezwaren
Wat is CICLE-X?
Heeft u een geschil met een bedrijf? Dan kunt u uw klacht rechtstreeks melden via een online klachtenplatform. Om deze bezwaren nog effectiever te kunnen monitoren en aan te wenden voor concrete acties, nemen we sinds februari 2023 deel aan CICLE-X, een Europees gefinancierd project in samenwerking met zusterorganisaties in Spanje en Italië
. CICLE-X houdt onder meer maandelijks een ranglijst bij van bedrijven met de meeste klachten en van ondernemingen die het minst op bezwaren reageren. Dit systeem vereenvoudigt de klachtenregistratie, identificeert veelvoorkomende problemen en helpt ons om trends en kwesties te herkennen, en waar nodig te melden aan de bevoegde autoriteiten
Top 15 ondernemingen met de meeste bezwaren
Tussen februari 2023 en januari 2024 ontvingen we in totaal 27.779 klachten tegen bedrijven via ons klachtenplatform
- Energieleveranciers, en dan vooral Engie, Luminus, Eneco, TotalEnergies en Mega, kwamen het vaakst voor in de top 15 van bezwaren. De meerderheid van deze klachten had betrekking op problemen met voorschotten en contracten, het beëindigen van een overeenkomst en overstappen naar een andere leverancier.
- Daarnaast was ook de telecomsector verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de bezwaren, met name Proximus, Telenet en Orange, voor kwesties in verband met facturen, het activeren van .diensten of het opzeggen van een contract.
- Komen ook regelmatig terug: verzekeringsmaatschappijen SFAM en Celside Insurance, waarvoor we juridische stappen overwegen omdat er geen minnelijke schikking kan worden getroffen.
- Luchtvaartmaatschappij Ryanair staat ook hoog in het klassement, vanwege de stakingen van het personeel en alle onzekerheden die daarmee gepaard gaan.
- Webshop Zalando staat op de negende plaats omwille van problemen met leveringen en retourzendingen. Ondanks al onze pogingen weigert het bedrijf vooralsnog om contact op te nemen met eender welke consumentenorganisatie.
- En dan zijn er ook meer tijdelijke problemen, zoals de leveringsproblemen bij Elektro Lommelen en de valse promoties van FNAC. In deze gevallen nemen we rechtstreeks contact op met het bedrijf in kwestie en melden we ze bij de Economische Inspectie zodat er actie kan ondernomen worden
Top 3 bezwaren per sector
Kijken we specifieker per sector, dan zien we dat 32% van de klachten betrekking heeft op consumptiegoederen. Energie, telecom en financiële diensten nemen elk ongeveer 15% voor hun rekening
. Deze top is gebaseerd op bezwaren tegen bedrijven die zich in een samenwerkingsverband hebben aangesloten bij het klachtenplatform. Het is dus geen volledige weergave van de klachten die we dagelijks ontvangen via andere kanalen en die ook veel andere marktspelers betreffen. Hier is een tabel met de verdeling van bezwaren per sector:
Sector | Percentage van totale bezwaren |
---|---|
Consumptiegoederen | 32% |
Energie | 15% |
Telecom | 15% |
Financiële diensten | 15% |
Overige | 23% |
Het belang van maandelijkse opvolging
Door maandelijks de bedrijven met de meeste bezwaren te analyseren, kunnen we kort op de bal spelen en tijdig aan de alarmbel trekken. Dat is recentelijk bijvoorbeeld het geval voor Refurbished.be dat in januari opklom naar de derde plaats van bedrijven met de meeste klachten.
. We raden dan ook af om op deze webshop te bestellen en hebben de FOD Economie gevraagd om de website weer offline te halen. Hij was namelijk op bevel van politie een tijdje geblokkeerd, maar staat helaas weer online .
Pluspunten en minpunten van het CICLE-X systeem
Pluspunten:
- Verbeterde monitoring van klachten
- Snellere identificatie van problematische bedrijven
- Mogelijkheid tot gerichte acties tegen overtreders
- Betere bescherming van consumentenrechten
- Transparantie over klachtenpatronen
Minpunten:
- Beperkt tot bedrijven aangesloten bij het platform
- Mogelijke onderrapportage van klachten
- Afhankelijk van consumentenparticipatie
- Kan leiden tot reputatieschade voor bedrijven zonder volledige context
- Vereist continue updates en onderhoud van het systeem
Een geschil met een bedrijf? Dien uw klacht in
Heeft u zelf een bezwaar tegen een onderneming? Verstuur uw klacht rechtstreeks via een online klachtenplatform. Voor meer informatie over consumentenrechten kunt u terecht op de website van de FOD Economie. Als u juridisch advies nodig heeft, kunt u contact opnemen met een advocaat gespecialiseerd in consumentenrecht.
Post Comment