×

Onderzoek naar borstvergroting: prijzen, risico’s ?

Inleiding

Borstvergroting is een populaire cosmetische ingreep, maar brengt aanzienlijke kosten en potentiële risico’s met zich mee. Om meer inzicht te krijgen in de praktijken van plastisch chirurgen en klinieken, hebben we een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hieronder vindt u onze bevindingen en aanbevelingen.

Methodologie

We hebben 19 schoonheidsklinieken bezocht met een mysteryshopper, een vrouw tussen de 30 en 55 jaar met een A- of kleine B-cup. Ze informeerde naar de mogelijkheden voor een borstvergroting en probeerde een ingreep vast te leggen. Daarnaast analyseerden we de websites en sociale media van de bezochte klinieken.

Belangrijkste bevindingen

Informatie over risico’s

Helaas voldeed geen enkele kliniek volledig aan onze verwachtingen wat betreft het verstrekken van informatie over risico’s. De risico’s werden over het algemeen slechts beperkt tot zeer beperkt besproken tijdens consultaties.

 

Aspect Percentage klinieken
Degelijke patiëntenfolder 15,8%
Uitgebreide mondelinge toelichting 10,5%
Bespreking van ‘breast implant illness’ 0%

Wachttermijn en voorschotten

  • Twee klinieken respecteerden de wettelijke wachttermijn van 15 dagen niet.
  • Bijna alle klinieken vroegen een voorschot, variërend van €500 tot €3500, wat volgens onze interpretatie van de wet niet is toegestaan.

Annuleringskosten

In zeven van de 19 klinieken waren de annuleringskosten buitensporig hoog, soms oplopend tot het volledige bedrag van de operatie.

Frauduleuze praktijken

We ontdekten enkele zorgwekkende praktijken:

  • Zeven artsen declareerden de consultatie onterecht bij het ziekenfonds.
  • Twee gevallen van fiscale fraude werden geconstateerd.

Illegale reclame

Ondanks het verbod op reclame voor plastische chirurgie, negeerden zeven van de 19 klinieken dit verbod.

Plussen en minnen

Plussen:

  • Enkele klinieken gaven degelijke schriftelijke informatie mee
  • Sommige artsen besteedden aandacht aan de psychologische aspecten
  • Er waren klinieken die de wettelijke wachttermijn respecteerden

Minnen:

  • Onvoldoende informatie over risico’s bij de meeste klinieken
  • Hoge en mogelijk onwettige annuleringskosten
  • Gevallen van fraude en illegale reclame
  • Te weinig aandacht voor geestelijke gezondheid van patiënten

Aanbevelingen

  1. Verplichte chirurgische bijsluiter: We pleiten voor een verplichte, gestandaardiseerde informatiebrochure voor patiënten, vergelijkbaar met de Nederlandse chirurgische bijsluiter.
  2. Strengere controles: Er moet meer toezicht komen op naleving van de reclameregels en het voorschotverbod.
  3. Psychologische screening: Klinieken zouden een korte psychologische screening moeten uitvoeren als onderdeel van de anamnese.
  4. Wettelijke verduidelijking: De wetgeving rond voorschotten en wachttermijnen moet worden verduidelijkt om misverstanden te voorkomen.
  5. Bewustmaking: Patiënten moeten beter worden geïnformeerd over de risico’s en de beperkte levensduur van borstimplantaten.

Conclusie

Ons onderzoek toont aan dat er nog veel ruimte voor verbetering is in de sector van de esthetische chirurgie. We roepen de betrokken instanties op om actie te ondernemen en de patiëntveiligheid en -informatie te verbeteren. Grafiek:Percentagekliniekendatvoldoetaanverschillendekwaliteitscriteria Voor meer informatie over de risico’s van borstvergroting, kunt u terecht op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Post Comment